Beleggen in België – hoe begin je en hoe werkt het?

Home » Online geld verdienen » Beleggen in België – hoe begin je en hoe werkt het?

Beleggen in België, hoe werkt dat precies en hoe begin je er aan? Wat zijn de beste brokers voor belgen…? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je kan beginnen met beleggen in België.

Dit informatie in dit artikel is GEEN (financieel) advies. Ondanks dat de auteur alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het voorzien van informatie is de auteur niet verantwoordelijk voor geleden verliezen, risico’s of onjuistheden. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen.

Dit artikel bevat affiliate links, dat wil zeggen dat ik een commissie kan verkrijgen wanneer jij een product aankoopt via een link in dit artikel.

Wat is Beleggen?

Beleggen is het investeren van geld met de verwachting dat het in de lange termijn gaat opbrengen.

Er zijn heel wat soorten beleggingen die je kunt aangaan, zo kan je aandelen in een bedrijf kopen, in opties beleggen, fondsen enzovoorts.

Beleggen is helemaal niet zonder risico natuurlijk, niemand heeft natuurlijk een glazen bol waarin ze de toekomst van de markten kunnen bekijken!

Waarom beginnen met beleggen in België?

Geld sparen levert heel weinig op. In tegendeel, wegens inflatie verlies je geld met sparen.

Een goede belegger daarentegen ziet gemiddeld een 7% jaarlijks rendement op zijn of haar beleggingen.

Stel je investeert 200 euro per maand, op 40 jaar tijd heb je dus 96,000 euro geïnvesteerd en met een jaarlijks rendement van 7% kom je op 494.308,40 euro. Zeker een mooi bedrag om mee op pensioen te gaan!

(Dit is natuurlijk een fictief voorbeeld! Jouw rendement kan verschillend zijn.)

Hoe begin je met beleggen in België?

Beginnen met beleggen lijkt op het eerste gezicht heel ingewikkeld.

Ik heb jarenlang het woordje ‘beleggen’ gezien als een end-game boss in een spel, maar eigenlijk is het starten met beleggen zo moeilijk niet dankzij brokers die het gemakkelijk maken voor beginners zoals jij en ik.

Stap 1: Een broker kiezen

Om te beginnen met beleggen, moet je eerst een broker kiezen.

Hiervoor bestaan er in België heel wat opties zoals:

Ik zelf gebruik enkel en alleen die laatste (bux zero) omdat het beleggen poepsimpel maakt, je doet het gewoon via een app op jouw smartphone!

Bux Zero is eigenlijk zo’n beetje de Robinhood van Europa. Deze nederlandse app functioneert op dezelfde manier als de Amerikaanse Robin Hood app en laat jouw aandelen en ETFs kopen op de Europese en Amerikaanse markt!

In slechts enkele minuutjes heb je al een bux zero account aangemaakt (moet je wel even je identiteitskaart opgeven) en ben je klaar om te beleggen.

Op Bux Zero kan je gemakkelijk aandelen aankopen en verkopen zonder veel gedoe. Ook is Bux Zero gemaakt voor beginners en is er dus geen minimum bedrag nodig. Je kan dus beginnen met beleggen met 25 euro als je dat wenst!

Ontvang een gratis aandeel van Bux Zero!

Nog een leuk voordeel aan Bux Zero is dat je een gratis willekeurig aandeel krijgt wanneer jij jouw aanmeldt via mijn code! (ik krijg er zelf ook eentje). Dit aandeel kan tot 200,- euro waard zijn!

Schrijf je hieronder in voor Bux Zero en dan krijg jij jouw gratis aandeel wanneer je de eerste storting doet.

2. Kiezen hoeveel je wilt beleggen

Beleggen is helemaal niet risico-vrij. Je kan met andere woorden dus jouw geld verliezen als je slechte beslissingen maakt.

Het is dus ook zeker niet de bedoeling dat jij jouw hele maandloon gaat gaan beleggen!

Het best beleg je 10% of minder van jouw maandloon. En dat doe je enkel als je dat geld echt niet nodig hebt.

Stel je verdient 2000 euro netto, dan kan je 200 euro per maand gaan overzetten op jouw broker en daarmee beleggen.

Zorg er zeker voor dat je dit bedrag niet in de eerste jaren nodig hebt!!

Je kan beleggen met kleine bedragen en bv starten met slechts 25 a 50 euro per maand om safe te zijn!

Stel nu bijvoorbeeld je speelt het enorm safe en investeert slechts 25 euro per maand, 40 jaar lang met een rendement van 7%.

Dan heb je op 40 jaar tijd zo’n 12.000 euro geïnvesteerd. Wegens jouw 7% rendement heb je hier 62.162,91 euro aan over. Dan heb je dus zo’n 50.000 euro winst gemaakt over de jaren heen!

3. Kiezen waar je wilt in beleggen

Bij beleggen heb je verschillende mogelijkheden zoals:

  • Aandelen (populairst)
  • Indexfondsen
  • Obligaties
  • Opties
  • Crypto
  • ….

Aandelen

Aandelen zijn kleine stukjes van een bedrijf die zich op de beurs bevindt (bv Apple). Wanneer jij deze aankoopt, word je dus een beetje mede-eigenaar samen met alle andere aandeelhouders.

Een aandeel is een effect dat een deel van het kapitaal van een onderneming vertegenwoordigt.

Definitie van aandelen volgens wikifin

Aandelen koop je best met Bux Zero aangezien je bij hen de laagste commissie betaald, soms zelf geen commissie!

Indexfondsen

In een indexfonds (ETF) bevinden zich de aandelen van een hele markt. Denk nu bijvoorbeeld de S&P 500 in Amerika die de beste 500 Amerikaanse bedrijven ‘trackt’.

Wanneer je zo’n ETF (exchange traded fund) aanschaft, ga je dus eigenlijk een relatief veilige investering aan omdat het risico verspreid is op meerdere aandelen.

4. Verdeel je beleggingen

Om het risico van beleggen zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat jij jouw beleggingen verspreid over meerdere aandelen en indexfondsen.

Neem nu bijvoorbeeld jij bent zot van Tesla en geloofd echt in hun visie. Dat wil nog steeds niet zeggen dat je 100% van jouw aandelen in Tesla moet hebben. Wat als er nu iets gebeurd met Tesla? Wat als Tesla naar 0 gaat? Dan ben jij al jouw geld kwijt!

Omwille van die reden is spreiden dus heel belangrijk! Neem geen onnodige risico’s en verspreid jouw beleggings-portefeuille. Zo zeggen vele beleggers dat een portefeuille van 30 aandelen en fondsen ‘de sweet spot‘ is.

5. Blijf consistent

Beleggen brengt alleen op als je het blijft doen natuurlijk. Beleggen is niet snel snel een winst uit een aandeel kloppen en continu kopen en verkopen, dit heet day traden en is nog iets helemaal anders!

Beleggen is voor de lange termijn. Denk 20, 30 of 40+ jaar. Het is dan ook de bedoeling dat je maandelijks blijft beleggen.

Leren beleggen in België

Beleggen leer je niet in 1, 2, 3.

Als belegger ga je niet gaan gokken welke aandelen, fondsen en dergelijke zullen opbrengen op de lange termijn, daar moet je heel wat opzoek werk voor begaan.

En dat is natuurlijk wat de meeste mensen afschrikt van het beleggen.

Maar beleggen kan je perfect leren, er zijn hiervoor heel wat gratis resources te vinden online!

Natuurlijk vergt dit heel wat opzoek werk en dat is niet voor iedereen geschikt.

De één leert liever op zichzelf en de ander leert liever van een cursus, en daarom stuur ik jouw graag door naar de cursus van Drs Harm van Wijk.

Harm van Wijk is de eigenaar van beleggen.com en de meester in Nederland en Belgie als het aankomt op beleggen. Dit doet hij overigens al meer dan 30 jaar.

Als je van iemand kan leren beleggen, dan is het wel van hem!

Zijn cursus is niet goedkoop maar natuurlijk brengt het wel op in de lange termijn!

Veelvoorkomende vragen over beleggen in België

Kan je beleggen op de Amerikaanse markt als Belg?

Dat kan je zeker! De BUX Zero app maakt het beleggen op de Amerikaanse beurs heel gemakkelijk en toegankelijk.

Is beleggen voor iedereen?

Alhoewel je al kunt beleggen met een heel klein maandelijks bedrag, blijft beleggen iets dat niet voor iedereen is.

Niet iedereen heeft u eenmaal het geduld om te gaan beleggen. Velen willen NU geld verdienen en denken NIET aan later.

Overigens heeft niet iedereen het geduld om te leren beleggen en zich wekelijks/maandelijks met beleggen bezig te houden.

Ten laatste moet je als belegger ook 100% op de hoogte zijn van het risico die jij aangaat, en de mogelijke consequenties daarvan (zoals je geld verliezen) accepteren.