Fiverr in België – Hoe werkt het en is het te vertrouwen?

Home » Online geld verdienen » Fiverr in België – Hoe werkt het en is het te vertrouwen?

Klanten vragen mij vaak of Fiverr wel of niet te vertrouwen is. Het antwoord hierop ligt iets ingewikkelder dan ja of nee. Fiverr zelf is natuurlijk een professioneel platform, maar op dat platform heb je individuele personen die een service aanbieden. Of deze legit of fake zijn, hangt af van verkoper tot verkoper. In dit artikel deel ik hoe Fiverr in België werkt.

Wat is Fiverr

Fiverr is een marketplace platform waar freelancers van over de hele de wereld een service kunnen aanbieden, startend vanaf vijf euro. Daarom ook de naam ‘Fiverr’ dus. Je hoeft helemaal geen zaak te hebben, iedereen kan aan een Fiverr beginnen. Er is dus heel veel aanbod en heel veel competitie. 

Voorbeeld van logo design services aangeboden op Fiverr
Voorbeeld van logo design services aangeboden op Fiverr

Hoe werkt Fiverr

Fiverr werkt heel simpel. Als koper gebruik jij de website fiverr.com om een verkoper van een bepaalde service te vinden. Bijvoorbeeld: jij bent op zoek naar iemand om een logo te maken. Dan zoek jij naar “logo design” en komen er heel wat verkopers tevoorschijn. Deze hebben elk hun eigen gig waar ze hun service aanbieden. 

In hun gig vindt je een beschrijving van wat je allemaal van de service kan verwachten, de prijs van de service (vaak in 3 verschillende graden) en de reviews van de vorige kopers. 

Voor elke zoekopdracht krijg je dus meestal wel heel wat opties binnen verschillende prijscategorieën. Lees altijd goed wat je van de service kan verwachten voor je de service koopt. Als er iets niet duidelijk is, kan je altijd de verkoper eerst contacteren.

Hoe werkt fiverr? Voorbeeld van een fiverr gig in belgie.
Voorbeeld van een typische Fiverr gig

Tip: Verkopers hebben bijna altijd liever dat je hen eerst even contacteert om de opdracht te bespreken, dan weten ze exact wat hun te wachten staat. Ook kunnen zij mogelijk een gepersonaliseerde opdracht aan jouw aanbieden. 

Hoe vind je de juiste fiverr gig? 

Hoe vind je nu de juiste fiverr gig voor jouw eisen? Hiervoor kijk je best naar de reviews van de sellers. Hoeveel positieve reviews hebben ze? En vanuit welke landen komen deze reviews?

De meeste fiverr kopers komen uit Europa en Noord-Amerika. Wanneer een gig voor meer dan 80% Aziatische of Arabische reviews hebben, gaat het vaak over valse reviews die de verkoper (vaak uit datzelfde land) heeft aangemaakt om zijn/haar profiel te boosten.

P.S. Je betaald meer dan vijf euro voor een gig

Je betaald eigenlijk geen vijf euro voor de goedkoopste gig. Wanneer je op de check-out page komt rekent fiverr daar nog eens een service fee van €1,89 bij. Ook gaat de volle 5$ tevens niet eens naar de verkoper, fiverr neemt nog eens 20% af van die vijf dollar (€4,74).

Betalingsvoorbeeld voor een fiverr gig in België.

Zo krijgt de seller van een 5 dollar gig, eigenlijk maar 3,60 euro en verdient fiverr er 3€ aan. Denk dus na voor je veeleisend bent voor een goedkope fiverr gig.

Goedkoop is en blijft goedkoop

Fiverr is bekend geworden door hun five dollar offers. Of deze services goed zijn of niet, hangt af van welke opdracht je naar op zoek bent. Er zijn heel wat snelle opdrachten die inderdaad voor 5€ kunnen gemaakt worden. 

Logo design Fiverr

Wil je een logo voor 5€? Die zijn op Fiverr te vinden, maar dan ga je prutswerk krijgen. Een deftig logo vergt heel wat tijd en inspanning. De designer moet kennis maken met jouw brand, inspiratie opzoeken, schetsen maken enzovoorts. Het hele process duurt uren of zelf dagen. 

Iemand die 5€ voor een logo vraagt, steekt hier dan ook geen tijd in. Zo’n service is goed voor een schoolproject, niet voor een business. Deze sellers gebruiken ook vaak gratis software om deze logo’s te genereren of het is zelf mogelijk dat je een logo van een ander meekrijgt, wat je nog eens in legale problemen kan brengen. 

Als je voor jouw business een logo wilt vanop fiverr, verwacht dan tussen de 50 en 150€ te betalen om een deftig resultaat te krijgen. Voor dergelijke prijzen kan je een uniek logo met vaak meerdere variaties verwachten van de seller. 

Fiverr als een verkoper

Denk je zelf aan Fiverr verkoper te worden? Dat kan heel gemakkelijk. Iedereen kan hier aan beginnen maar dat wil ook zeggen dat je dus meteen heel wat concurrentie gaat hebben. 

Hier zijn enkele dingen waar je rekening moet bij houden als je overweegt een fiverr seller te worden:

  • Zet je prijs niet te hoog: met dat de concurrentie zo groot is onder Fiverr verkopers, kan je niet verwachten dat je grote prijzen kan stellen. Door een lagere prijs te zetten kan je snel review opbouwen om dan later de prijzen aan te passen. 
  • Bied altijd een goede customer service aan: klanten stellen veel vragen, beantwoord deze zo snel mogelijk om een goede review te krijgen na de service. Als er problemen zijn met de order, los ze altijd op. 
  • Wees geduldig: als nieuwe verkoper is het geen makkie om kopers te krijgen. Jouw service staat helemaal onderaan de lijst en je hebt nog geen reviews, potentiële klanten vinden dus niet snel je gig op de website zelf en als ze deze vinden, gaan ze liever voor iemand met reviews. Deel jouw fiverr gig zo veel mogelijk buiten fiverr. Denk maar aan sociale media, jouw blog/website, enzovoorts.

Hopelijk heb je iets bijgeleerd over hoe fiverr werkt in België en dat je het wel degelijk kunt vertrouwen maar de kwaliteit hangt van verkoper tot verkoper uit natuurlijk.