Geld verdienen met bloggen in 2023

Home » Online geld verdienen » Geld verdienen met bloggen in 2023

Geld verdienen met bloggen, het klinkt als een droom voor velen. Wie wil nu niet betaald worden om blog-artikelen te schrijven vanuit hun bed, of gelijk waar in de wereld?

Wie wil nu niet een passief inkomen opbouwen aan de hand van een of meerdere blogs?

Stel je voor dat je maandelijks duizenden lezers hebt en dat je aan hen geld verdient door middel van advertenties en dergelijke… Zo verdient een blogger geld.

Maar is dit allemaal zo gemakkelijk wel? Zeker niet. Is het voor iedereen mogelijk? Absoluut.

In begin 2020 begon ik mijn eerste nicheblog en al snel maakte ik een tweede, daarna begon ik op deze blog deandevos.be te schrijven en begon ik uiteindelijk mijn vierde project ecomphox.com.

In 2023 verdien ik al meer geld via mijn meerdere nicheblogs, dan ik verdien met het dropshipping-model.

In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over geld verdienen met bloggen in 2023 en hoe je hieraan kunt beginnen.

Wat is een blog…? 

Een blog (komt van web log) is eigenlijk gewoon een website waarop blogartikelen worden gepost. Een blog werkt in niet-chronologische volgorde, de nieuwste artikelen komen dus bovenaan.

Aan de hand van een blog kan een blogger zijn/haar verhalen vertellen aan de wereld of hun informeren over een bepaalde onderwerp.

Om maar een voorbeeld te geven, dit blog-artikel is deel van mijn website deandevos.be waarbij ik mijn schrijvers informeer over online geld verdienen en in dit geval hoe zit dit kunnen gaan doen aan de hand van een eigen blog.

Waarom een blog starten?

waarom iedereen een blog zou kunnen starten en geld verdienen met bloggen

Wat is het nut nu van zo’n blog te starten? Aan de titel van dit artikel kan je al gaan afleiden dat er met bloggen geld te verdienen valt. Maar waarom zou je nu kiezen voor bloggen boven andere manieren van online geld verdienen? 

Bloggen = passief inkomen

Al hoewel er heel wat tijd kruipt in het starten van een blog, kan je er heel wat uit halen ook. Zo wordt een goede blog uiteindelijk een bron van passief inkomen. Wanneer een blog dagelijks honderden of duizenden bezoekers krijgt zal je er geld mee verdienen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

En dit passief inkomen wordt alleen maar groter met de dag. Zo ging een van mijn nicheblogs van 0 naar 150 naar 300 naar 500 euro inkomen aan advertenties op 3 maanden tijden.

Dit is een blog waar ik twee maand hard aan heb gewerkt, van ‘s ochtends tot ‘s avonds schreef ik artikelen. Nu verdient deze blog zo’n 700 per maand en wordt het inkomen elke maand iets groter alhoewel ik maar 1 a 2 artikelen meer per maand schrijf voor deze blog.

Voor wie is het bloggen?

Bloggen is gewoonweg fantastisch voor mij omwille dat het 2 zaken samenbrengt: mijn passie voor het starten van nieuwe websites en het schrijven van artikelen.

Ik houd er van om een nieuwe website op te zetten of mijn huidige websites een nieuwe look te geven, aangezien ik continu nieuwe gaatjes vind in de markt (leg ik later nog uit hoe ik dit doe) start ik dus heel wat blogs (4 in 2020!) heb ik hier dus heel wat plezier aan.

Ik houd er van om nieuwe websites op te zetten en vanaf nul te beginnen. Het doet mij echt denken aan een zaadje planten dat uiteindelijk een boom hoeft te worden. Maar in het geval van bloggen, wordt dit een passieve geldboom!

Ik houd ervan om continu nieuwe gaatjes te vinden in de markt (leg ik later nog uit hoe ik dit doe) en dus start ik heel wat blogs (4 in 2020!).

Daarnaast houd ik gewoon van het schrijven van blogartikelen. Ook al ben ik geen sterke schrijver (zeker niet in het Nederlands), zo heb ik al meerdere mails ontvangen van zogenaamde copywriters die voor een bepaald bedrag mijn web-artikelen willen checken voor spelfouten.

Het liefst van al begin ik meteen ‘s ochtendsvroeg met het schrijven van een nieuwe blogpost terwijl ik een kopje koffie drinkt, dit is voor mij de beste manier om mijn dag te starten: ik houd er van!

Natuurlijk moet jij er een gelijkaardig gevoel over hebben.

Als jij geen groene ondernemersvingers hebt, zal je zeker niets hebben aan het bloggen. Er komt heel wat afwachten en uitproberen bij het bloggen, als jij niet over genoeg geduld beschikt, zal het bloggen niet voor jouw zijn.

Je moet ook een passie voor het schrijven hebben, want je gaat dus heel wat gaan schrijven!

Zo schrijf ik momenteel zo’n 500 a 1000 woorden per dag. Soms zit ik zelf boven de 3000 worden op een dag.

Zelf een blog starten? Volg hier de stappen: Blogging Gids voor 2023

Manieren om geld te verdienen met bloggen

De verschillende manieren om geld te verdienen met bloggen

Ik heb al enkele manieren opgesomd van hoe ik geld verdien met bloggen op deze website maar er zijn er nog heel wat meer. Zo is dit niet mijn enigste blog en heb ik meerdere blogs in verschillende subniches.

Deze subniches zijn: netflix, gaming en home improvement. Elk van mijn blogs heeft hun eigen verdienmodel. Zo maakt mijn gaming blog gebruik van eigen producten, advertenties én affiliate marketing om geld te genereren terwijl mijn home-improvement blog volledig afhankelijk is van amazon hun affiliatie programma. 

1. Geld verdienen met bloggen via advertenties

advertenties zoals google adsense is een heel gemakkelijke manier om jouw blog winstgevend te maken

Een van de simpelste manieren om geld te verdienen met bloggen is met advertenties. Je hoeft hier namelijk heel weinig zelf voor te doen. Jouw blog kan over gelijk wat gaan, de advertenties zullen zich altijd aanpassen aan de bezoeker. 

Deze advertenties maken gebruik van een algoritme dat zich baseert op de bezoeker en hun interesses, heeft de bezoeker dus onlangs een yoga-mat bekeken op bol.com dan zou het wel eens kunnen zijn dat die persoon heel wat advertenties van bol.com krijgt te zien. 

Voor jouw is dit dus een gemakkelijke manier om geld te verdienen met bloggen want jouw bezoekers voelen zich automatisch aangetrokken om op jouw advertenties te klikken, wat jouw geld oplevert.

De bekendste en één van de beste vormen van advertenties is Google Adsense. Bij hun kan iedereen zich aanmelden en het Google Adsense algoritme is gewoon zo goed dat je er veel meer bij verdient dan de vele andere opties. Met Adsense kan je zo’n 3 a 4 euro verwachten per 1000 bezoekers op je blog. 

Maar Google Adsense is heus niet de enigste op de markt. Zo zijn er heel wat andere mogelijkheden waar je meer geld aan kan verdienen.

Om maar een voorbeeld te geven, mijn gaming-blog maakt gebruik van Ezoic om advertenties aan mijn bezoekers te tonen. Eerst kreeg ik slechts 3 euro per 1000 bezoekers via Google Adsense, wanneer ik naar Ezoic overstapte, kreeg ik ineens 15 euro per 1000 bezoekers een groot verschil dus.

Wel moet ik even meegeven dat Ezoic enkel voor Engelse publisher is en dat mijn gaming blog (net zoals de andere 3) dus ook in het Engels is.

2. Geld verdienen met bloggen via Affiliate Marketing 

geld verdienen met bloggen via affiliate marketing

Affiliate marketing is wanneer jij een product of dienst promoot op jouw blog, wanneer de bezoeker deze aanschaft krijg jij er een kleine compensatie voor.

Zo kan je binnen bepaalde niches heel wat geld verdienen met affiliate marketing.

Denk maar aan deze blog bijvoorbeeld, mijn blog gaat over het online ondernemen en daar zijn heel wat services en producten aan verbonden die ik kan gaan promoten in mijn blogartikelen.

Op deze blog heb ik helemaal geen advertenties staan en bekom ik dus alleen een passief inkomen aan de hand van affiliate marketing.

3. Digitale producten aanbieden om geld te verdienen met bloggen

geld verdienen met bloggen via het aanbieden van digitale producten zoals een video cursus of een e-book

Hier kan je dus heel wat geld verdienen met bloggen op een veel kleiner publiek dan bijvoorbeeld bij affiliate marketing of advertenties. Als je 100 euro voor je videocursus vraagt en 1 op de 1000 bezoekers koopt het, dan verdien jij evenveel op 1000 bezoekers als iemand die 25.000 heeft en google adsense gebruikt. 

4. Geld verdienen met bloggen via Consulting en coaching

geld verdienen met bloggen via consulting en coaching

Een andere optie om geld te verdienen met bloggen als expert binnen je gebied is met consulting of coaching services aan te bieden. Zo biedt ik zelf consulting aan voor bedrijven binnen de e-commerce sector. Die betalen mij dan per uur voor mijn services. In het verleden heb ik ook nog coaching calls gedaan met beginnende ondernemers.

5. Geld verdienen met bloggen via Freelance services

geld verdienen met bloggen door je eigen freelancing services aan te bieden

Een stapje boven consulting is om het gewoonweg voor hun te doen. Dit kan je door freelance services aan te bieden om geld te verdienen met bloggen. Deze kan je op je website zelf aanbieden of gebruik maken van je blog om je eigen Fiverr services te promoten. 

Er zijn duizenden mogelijkheden om freelance services aan te bieden, denk maar aan:

 • vertalen
 • logo design
 • copywriting
 • modeling 
 • voiceover
 • virtual assistance

Kijk maar eens op Fiverr om inspiratie op te doen, je vindt er de gekste services. Als jij met jouw blog kan bewijzen dat jij ergens goed in bent aan de hand van jouw blogposts, dan kan je heel gemakkelijk jouw eigen services aanbieden om zo geld te verdienen met bloggen via jouw bezoekers. 

6. Geld verdienen met bloggen via pop ups en email marketing 

Vaak krijg je wel eens van die vervelende pop-ups op webblogs waar ze je een gratis product zoals een checklist of e-book aanbieden om je te laten inschrijven op hun email lijst. (Ook ik ben hier weer guilty as charged). 

Hier maakt de blogger gebruik van email marketing om geld te verdienen. Wanneer jij jouw email adres afgeeft voor hun gratis digitaal product kom je dus op hun mailinglijst terecht. Die mailinglijst wordt dan gebruikt om hun eigen producten of services aan te bieden, andermans producten te promoten met affiliate links, enzovoorts. 

Ze doen dus hetzelfde als op hun blogposts, maar dan aan een warmere doelgroep die al geïnteresseerd is in hun nichemarkt en bekend is met hun branding en expertise. 

Ook dit is een goede vorm van geld verdienen met bloggen. 

7. Geld verdienen met bloggen voor derden

Je kan natuurlijk ook gewoon lekker betaald worden om blogposts te schrijven voor bedrijven. Dit heet eigenlijk copywriting, waar jij blogberichten schrijft voor een bepaalde dienst of service. 

Die copywriting gaat vaak hand in hand met SEO (search engine optimization), dit betekend dat de blogger blogposts gaat schrijven die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en dus heel wat bezoekers kunnen binnendrijven.

Om hiermee aan de start te gaan heb je natuurlijk eerst een eigen blog nodig die het goed doet. Anders heb je uiteraard geen bewijs dat jij een meerwaarde kan aanbieden. Vanaf dan kan je bedrijven binnen jouw nichemarkt gaan mailen met jouw tarieven en jouw capaciteiten.  

Zorg er wel voor dat jij echt een meerwaarde kan bieden voor je hieraan begint, je wilt natuurlijk niemand gaan oplichten en jouw eigen branding schaden. 

Hiervoor moet je overtuigende mails kunnen schrijven. 

8. Geld verdienen met bloggen via dropshipping/print on demand

De laatste manier om geld met bloggen te verdienen die ik je nog wil meegeven is aan de hand van je eigen producten. Dit kan je perfect door gebruik te maken van dropshipping, meer bepaald: print on demand dropshipping.

Simpel uitgelegd is dropshipping is het verkopen van producten die jij zelf niet op stock hebt. Een leverancier heeft die producten op stock voor jouw en wanneer iemand ze bij jouw aankoopt, dan stuurt die leverancier de producten op naar jouw klant.

Print on demand is een vorm van dropshipping waarbij de verkoper leuke prints, illustraties en quotes op een t-shirt, koffiekop en honderden andere producten kan aanbieden.

Als jij dus een blog hebt binnen bijvoorbeeld de corgie nichemarkt, dan kan jij je eigen corgi-producten gaan aanbieden via print on demand.

print on demand voorbeeld van princessnugget.com, print on demand dropshipping is een manier om geld te verdienen met bloggen.

Zo heeft de eigenares van princessnugget via print-on-demand haar eigen webshop geopened waar ze allerlei items met corgi-prints verkoopt.

Zelf maak ik gebruik hiervan bij mijn gaming blog. Naast affiliate links en advertenties is er een webshop aangelinkt waar ik gaming mouse pads met eigen illustraties aanbied a.d.h.v print on demand.

Hoe jij geld kan verdienen met bloggen, stap voor stap

Stap voor stap geld verdienen met bloggen

Als je helemaal nieuw bent bij blogging dan ben je waarschijnlijk niet zo veel met al die verschillende opties van hoe je geld kunt verdienen met bloggen. Je wilt natuurlijk eerst weten hoe je een winstgevende blog kunt opzetten.

Hier is mijn stap-voor-stap plan om geld te verdienen met bloggen dat ik zelf gebruik voor elke nieuwe blog dat ik start.

De juiste nichemarkt kiezen voor je blog

Natuurlijk ga jij liever gaan bloggen over dat geen dat jij goed in bent of een passie voor hebt. Dit doe ik zelf ook met deze blog. Maar dat is natuurlijk niet altijd de meest winstgevende manier van bloggen. 

Zo verdien ik veel meer met andere blogs dan ik verdien met deze blog. Op bv mijn gaming blog heb ik 100 keer meer bezoekers dan hier, maar eigenlijk interesseert die blog me niet echt. Waarom verdient die gaming blog nu zo goed? Omdat ik een gat in de markt had gevonden. Niemand had een deftige blog met degelijke posts binnen die subniche alhoewel er wel veel vraag naar was, dus heb ik dat gat opgevuld.  

Dat heb ik dan ook niet in 1,2,3 gevonden. 

Het liefst van al zou ik zelf eigenlijk willen bloggen over online geld verdienen voor de Amerikaanse markt. Daar valt voor mij veel meer geld te verdienen met bloggen en ik schrijf gewoon veel beter en liever in het Engels. Het probleem? Die markt is zodanig competitief dat het voor mij echt niet waard is. Daarom dat ik mij voor deze blog op België en Nederland richt. 

In de blogging wereld is er nu eenmaal héél veel concurrentie. Voor je een bepaalde markt binnenstapt moet je dus gaan kijken van: is de concurrentie niet te groot? Kan ik hier en daar een artikel publiceren dat gaat gevonden worden? Kan ik iets nieuws aanbieden binnen deze nichemarkt? 

Kijk dus eerst naar de nichemarkten binnen je passies en vaardigheden, maar spring niet op een markt waar je geen schijn van kans hebt om gevonden te worden. 

Leer werken met SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization of letterlijk vertaald: zoekmachine optimalisatie. SEO is een vaardigheid die je als blogger moet bezitten om vindbare artikels te schrijven. Zo schrijf je niet willekeurig artikels zonder reden maar schrijf je artikels over zaken die vaak gegoogled worden.

Bijvoorbeeld dit artikel is gefocust op het zoekwoord: “geld verdienen met bloggen”. Dus ga ik dat zoekwoord zoveel mogelijk op strategische plaatsen binnen mijn artikel vermelden. Daarbij maak ik ook nog eens gebruik van synoniemen en gerelateerde zoek queries zodat google zeker weet over wat mijn artikel gaat en wie de doelgroep is (jij dus). 

Maar daar stop SEO niet, er zijn nog heel wat factoren die mijn positie op google beïnvloeden zoals:

 • Welke relevante artikels ik naar toe link binnen mijn eigen website (internal links)
 • Welke relevante artikels ik naar toe link buiten mijn eigen website (external links)
 • Welke externe webpagina’s naar dit artikel linken (backlinks)
 • Hoe origineel de inhoud van je artikel is

SEO is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw blog gevonden wordt. Om te gaan concurreren in de blogging wereld, moet je dus een ding of twee ervan weten. Spendeer dus zeker heel wat tijd om SEO te leren kennen als je succesvol wilt zijn met bloggen. 

Weet gewoon dat SEO heel belangrijk is om geld te verdienen met bloggen. 

Kies een blogging platform

Natuurlijk heb je om te bloggen ook een platform nodig. Hier zijn heel wat opties voor beschikbaar. De meest gebruikte is WordPress. Dat is overigens ook waar deze blog en elk van mijn andere blogs is op gepubliceerd. 

WordPress zelf is volledig gratis, wel moet je kijken voor je eigen domeinnaam en hosting. Maar dat kost bijna niks. Voor een 5 euro per jaar heb je al een domeinnaam en die hosting betaal je 1 a 2 euro per maand voor. Dus in totaal betaal je iets van 30 euro per jaar voor je hosting en domein plan. 

Voor mijn domeinnamen en hosting gebruik ik one.com. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te koppelen aan wordpress en de support is heel goed. 

Op wordpress heb je de keuze uit heel wat gratis themas die je kunt gebruiken of kan je opteren voor een betaald thema. 

Er zijn naast wordpress nog heel wat andere opties zoals wix en squarespace. Die zijn iets gemakkelijker en minder technisch dan wordpress in gebruik, maar met wordpress kan je dan weer veel meer doen. 

Practise makes perfect

Eerder had ik het al over hoe jij moet optimaliseren voor SEO en niet gewoon over gelijk wat gaan bloggen. Dit is een fout die velen beginnende bloggers maken, ze willen gewoonweg over datgeen schrijven dat in hun opkomt. Zonder na te denken over de zoekwoorden, de inhoud, het formaat of de waarde dat hun artikel zou brengen bij de lezer. 

Bij bloggen zijn er drie levels:

 • level 1: jij weet welke content populair is binnen je niche en schrijft daarover
 • level 2: jij hebt de verschillende blogging formaten onder de knie en weet hoe je deze kan implementeren in jouw blog posts
 • level 3: jouw artikels brengen meer waarde aan de lezer dan gelijk welk ander artikel beschikbaar op het web

In de laatste 3 maand alleen heb ik meer dan 150.000 woorden geschreven en meer dan 100 blogposts gepubliceerd. Toch vindt ik van mezelf dat ik nog lang niet op level 3 zit. Ook al heb ik ondertussen 4 blogging sites online staan. 

Enkel met continu te blijven schrijven en elke dag bij te leren ga ik er geraken. Ook jij moet ditzelfde pad op als je uiteindelijk wilt geld gaan verdienen met bloggen. Blogging is een vorm van passief inkomen en passief inkomen bouw je niet in 1,2,3 dat doe je over maanden en jaren. 

Conclusie: geld verdienen met bloggen

Er zijn heel wat manieren om geld te verdienen met bloggen, hopelijk heb je enkele nieuwe geleerd. Als je nieuw bent bij het bloggen: geef niet te snel op en probeer er elke dag aan te werken. 

Zelf een blog starten? Volg hier de stappen: Blogging Gids voor 2023


Gerelateerde berichten