Dropshipping in Belgie – hoe werkt het?

Home » Dropshipping » Dropshipping in Belgie – hoe werkt het?

Toen ik voor het eerst op de term “drop shipping” viel was er weinig info te vinden op het internet, vooral voor de term “dropshipping belgie”. Hoe begin je eraan, is het legaal en is het nog altijd doenbaar in 2022? In dit artikel kom je alles te weten vooraleer je begint met drop shipping

Wat is dropshipping

Wat is dropshipping in belgie

Dropshipping is wanneer een online shop producten verkoopt die ze zelf niet op stock hebben. In plaats daarvan, wanneer een klant een product aankoopt bij jouw store, koop jij deze simpelweg van jouw leverancier en vervolgens stuur die leverancier ze voor jouw op naar jouw klant. Dus jij hoeft helemaal geen producten aan te kopen én je hoeft zelf niet door de shipping hassle te gaan. Het enigste waar jij voor moet zorgen is de customer service en het vinden van de klanten. 

Nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem! Let me explain with an example: stel u voor, jij hebt een online store en je verkoopt hierop horloges. Deze horloges verkoop jij aan 100€ stuk. Wanneer een klant een bestelling plaatst bij jouw voor 100€, plaats jij een bestelling bij jouw leverancier voor bijvoorbeeld 50€. Wanneer jij de bestelling plaatst gebruik je de naam en adres van jouw klant. De leverancier gaat vervolgens de horloge opsturen naar jouw klant en jij behoud het verschil. Dus 100-50€ = 50€ jij houd dus nog 50€ over aan een product die je zelf nooit in handen hebt gehad. Neat! (nou ja, er zijn ook nog belastingen maar daar komen we later nog op terug). 

Hoe maak je een dropshipping store aan? 

Dit klinkt allemaal wel simpel maar is dat het ook? Je kan op verschillende manieren een store aanmaken, de twee meest voorkomende zijn Shopify & WooCommerce. In dit artikel ga ik het vooral over Shopify hebben aangezien deze het hele proces poepsimpel maakt en nog steeds heel goedkoop blijft. (Tegenwoordig kan je een Shopify store openen voor slechts 10€ per maand!)

Dropshipping in Belgie met Shopify

Zoals eerder vermeld, dropshipping met Shopify is goedkoop en gemakkelijk. Daarom is dit ook dé keuze voor dropshippers (mezelf inbegrepen). Een shopify dropshipping store kost je slechts 24,- euro per maand en je kan gemakkelijk jouw webshop creëren terwijl je nog in de gratis proefversie zit.

Je krijgt 14 dagen de tijd om een webshop te maken in de proefversie en hier hoef je géén bankgegevens voor in te geven. Nul risico dus! Surf zelf maar eens naar shopify.com en aanschouw voor jezelf hoe gemakkelijk het is om in 2022 een webshop te bouwen.

Voor -en Nadelen van Dropshipping

De voordelen van Dropshipping

dropshipping belgie voordelen

Zoals je vast al doorhebt, dropshipping komt met verscheidene voordelen. Ik zet ze even op een rijtje

 1. Je hebt weinig kapitaal nodig om eraan te beginnen. Een store staat al online voor 24 euro per maand 
 2. Zelf koop je geen stock aan. Je hebt dus geen verlies op producten die niet verkocht worden en moet geen investering aangaan noch moet je zelf de producten opsturen.
 3. Je kan het overal doen, bij mijn eerste ervaring met drop shipping was ik Nieuw Zeeland aan het rondreizen!
 4. Grote selectie aan producten. Wanneer het op dropshipping aankomt kan je letterlijk ALLES verkopen. Voor elk product is er wel een leverancier te vinden
 5. Gemakkelijk een business starten. Iedereen wilt het wel maar niet iedereen kan het, dankzij drop shipping is een online business starten heel gemakkelijk. 

De nadelen van Dropshipping

Je dacht nu toch niet dat er geen nadelen waren hé? Natuurlijk wel. Hier zijn ze dan:

 1. Lagere winst. Aangezien je de producten niet in “bulk” aankoopt, krijg je natuurlijk ook niet een bulk discount op je inventory. Hierdoor gaat je winst iets lager liggen. Jij bepaalt natuurlijk voor hoeveel je jouw producten verkoopt, maar als je ze te duur maakt ga je geen klanten vinden natuurlijk (tenzij je goed bent met branding). 
 2. Trage shipping. Dit hangt af van je leverancier maar de meeste dropshippers gebruiken Chinese sites zoals aliexpress en TaoBao om hun producten aan te kopen. Dit wil zeggen dat je klanten lang zullen moeten wachten op hun producten.
 3. Branding is gelimiteerd. Wanneer je andermans producten doorverkoopt, kan je ze natuurlijk niet branden. Een oplossing hiervoor is Print on Demand, maar daar heb ik een ander artikel voor. 

Gerelateerd: zo vind je een betrouwbare Aliexpress leverancier

Veelvoorkomende vragen bij dropshipping

Hoeveel kost mij zo’n dropshipping website? 

De kost van jouw store hangt volledig af van wat je er aan wilt spenderen. Je kan iemand inhuren om een professioneel design voor jouw te maken, maar je kan het ook volledig zelf doen. Ik som even de kosten voor jouw op:

1) Maandelijkse betaling Shopify

Shopify betaling

Shopify kost 24 euro per maand. Met Shopify kan je een volledig gratis theme installeren. Via de proefversie van Shopify kan je zelf zonder je betalingsgegeven in te voeren, al eens een eigen design in elkaar prutsen. Volledig kostenloos!

2) Domeinnaam

De domeinnaam is één van de belangrijkste keuzes die je gaat maken als je een online store wilt beginnen. Branding is belangrijk en dat begint met de domeinnaam. De beste keuze, indien je internationaal wenst te gaan is een .com adres. Als je een store in Belgie wilt openen, is .be natuurlijk een betere keuze. Voor een Nederlandse store kies je dan weer een .nl domeinnaam.

De kostprijs voor een domeinnaam ligt tussen de 5 en 20€ per jaar. 

3) Branding

Dropshipping Branding

Met Shopify krijg je toegang tot een selectie van gratis themas. De opties hierin zijn beperkt en dit zorgt er voor dat je shop al snel lijkt op die van een ander wat een invloed kan hebben op je sales. Je wil natuurlijk niet over dezelfde kam geschoren worden als de gemiddelde dropshipper.

Voor een professionele oplossing, heb je de volgende keuzes:

 1. Een premium theme aanschaffen. Deze gaan voor 50€ tot 400€. Ze komen met verschillende professionele functies die je in een free theme niet kunt vinden. Zoals bv currency converters, email pop-ups, upsells en dergelijke. 
 2. Een designer inhuren om jouw store branding te doen. Als je tot hier bent gekomen in dit artikel ben je duidelijk geïnteresseerd in je eigen business starten maar heb je waarschijnlijk de branding skills niet om dit waar te maken. Een designer kan je daarbij helpen. Zij kunnen jouw business idea omzetten tot een prachtige en converterende online store.

Is dropshipping legaal in België? 

Jazeker! Er is geen wet in België die dropshipping verbiedt. Vooraleer te beginnen met dropshipping heb ik hierover samen gezeten met een boekhouder om toch eens zeker te zijn of het wel allemaal legaal is binnen België. Je wilt natuurlijk niet later in de problemen komen.

Op zich is dropshipping 100% legaal, je moet natuurlijk wel een zaak starten om het legaaal aan te pakken. Een eenmanszaak kost je zo’n 90,5€ en dan nog eens 50€ voor je btw nummer. Vanaf dan moet je gewoon per kwartaal je verkoop doorgeven aan je boekhouder, die je natuurlijk ook elk kwartaal moet betalen.

Als je echt safe wilt spelen doe je best hetzelfde als mij en stap je eens naar een boekhouder met jouw business plan, die zal je graag helpen met al je vragen en mocht je er mee willen doorgaan, alles voor de registratie voor jouw regelen. Zo’n gesprek is altijd volledig vrijblijvend.

Hoe zit het met de belastingen? 

Belastingen zijn iets ingewikkeld wanneer het op dropshipping aankomt, maar laat dat je niet afschrikken om eraan te beginnen! Belastingen hangen af van het land van je leverancier en het land van je klant. 

Dit moet jij bespreken met je boekhouder.

Met vragen over dropshipping en BTW consulteer je best een boekhouder. De eerste consultatie is vrijwel altijd gratis en zo ben je 100% zeker van je zaak.

⚠️ Email mij aub niet met vragen over BTW, belastingen end ergelijke. Dit ligt voor iedereen anders en ik ben niet bevoegd om deze te beantwoorden.

Wens je te starten met dropshipping in Belgie? Volg eerst even de GRATIS training. Hierin krijg je in slechts een klein uurtje tijd ALLES te zien wat je nodig hebt om er echt mee te beginnen. Daarna weet je pas echt of dit iets voor jouw is!


Wil je starten met Dropshipping?

Wil je Dropshipper worden? Mijn blog helpt je hiermee. Zo heb ik tientallen artikelen geschreven om jouw op weg te helpen met dropshipping. Helemaal gratis natuurlijk.

👇 Bekijk mijn dropshipping leercentrum


14 thoughts on “Dropshipping in Belgie – hoe werkt het?”

 1. Beste,

  Wat als de importeerder op naam de klant zelf is. Vanuit china. Moet er dan nog btw betaald worden in belgië. Aangezien het bedrijf niet importeerder is en ook niet het goed in handen krijgt.

  Mvg

  • Op de aankoop zelf (het bedrag dat jij betaald aan de leverancier, China -> klant) moet er geen btw betaald worden. Wel moet jij, als ondernemer elk kwartaal jouw klantenlijst en verkoop doorgeven. Hier moet je dan wel BTW op betalen. Again, ik ben geen boekhouder en je consulteert best zelf één voor je aan dropshipping begint.

  • Je bent inderdaad verplicht je klanten een herroepingsrecht van 14 dagen te geven. Dit lijkt misschien een nadeel maar de klant is hierdoor veel meer op zijn/haar gemak en zorgt dus voor meer aankopen. Zo lang je product deftig genoeg is, zullen er héél weinig retours zijn. Retours laat ik meteen naar mijn eigen adres/PO box opsturen. Dat geld ben je dus ‘verloren’.

   Wanneer een klant een retour aanvraagt, vertel je hun dus om het naar jouw adres op te sturen. Wanneer het pakketje bij jouw aankomt, dan kan je via Shopify het product gemakkelijk terugbetalen.

   Mijn eigen retourrate ligt lager dan 5%, het is dus echt niet zo erg als de meeste denken. Ik ben er zelf zeker van dat ik doordat ik mijn herroepingsrecht zo goed adverteer (dat ik trouwens 30 dagen van maak) via copywriting/illustration dat deze me zeker 20% extra sales oplevert.

   Als je echt wilt kan je later je retours ook nog verkopen op bol.com, tweedehands, facebook marketplace, etc.

 2. Hallo,

  Mag ik u vragen wat u doet met de sociale bijdragen als u enkel een dropshipping webshop zou hebben’,

  Alvast bedankt

  Mvg Alexandra

  • Dag Alexandra,

   Sociale bijdragen moet je ieder kwartaal betalen net zoals elke andere zelfstandige in België.

 3. Dean

  De klant ziet toch op de doos die geleverd word de naam vh leverende bedrijf?
  Als hij dat intikt op Google, dan besteld hij toch volgende keer daar aangezien die site altijd goedkoper is…

  • Dat hangt natuurlijk af van wie je leverancier is. Met een eigen leverancier zetten ze gewoon de naam van jouw bedrijf op de verpakking. Van een eigen leverancier kan een particulier trouwens zelf niet kopen.

   Als het op Aliexpress aankomt, deze vermelden nooit hun gegevens voor dropshippers. Dus ziet de klant enkel het adres in China, maar geen verdere gegevens.

 4. Hallo,

  Wat betreft sociale bijdragen, is dit een vast bedrag of hangt dit af van uw inkomsten?

 5. Ben ik verplicht om een ondernemingsnummer (bedrijf) aan te vragen als ik begin met (branded) dropshipping?

  • Jazeker. Je hebt een ondernemingsnummer nodig om legaal een webshop te openen. Zonder ondernemingsnummer kan je ook geen betalingsmethoden toevoegen aan je webshop.

 6. In België wanneer je producten importeert buiten EU dan ziet de wet je als de producent van het product. Dus stel dat je electronica verkoopt en het schiet in brand of dergelijke dan ben jij eindverantwoordelijk en productaansprakelijk. Dit geldt voor veel EU landen.

  Hoe ga je hier mee om? Als je dit inneemt in je BA verzekering kan dit serieus oplopen qua kost. De kans dat iets ernstigs gebeurt is natuurlijk klein maar de kans is er wel.

  Alvast bedankt!

  • Klopt! Het is belangrijk dat je producten verkoopt waar je zeker van bent dat het jouw niet in de problemen kan brengen.

   Zelf los ik dit op door nooit producten te gaan verkopen die mij in de problemen kunnen brengen of mijn klanten in gevaar kunnen brengen.

   Geen electronica, geen voeding, beauty-producten, grote producten, enzovoorts.

   Het is ook heel wat veiliger om met je eigen privé leveranciers te werken of gebruik te maken van Print on Demand dropshipping ipv AliExpress.

Comments are closed.