Dropshipping in Belgie – hoe werkt het?

Home » Dropshipping » Dropshipping in Belgie – hoe werkt het?

Toen ik voor het eerst op de term “drop shipping” viel was er weinig info te vinden op het internet, vooral voor de term “dropshipping belgie”. Hoe begin je eraan, is het legaal en is het nog altijd doenbaar in 2020? In dit artikel kom je alles te weten vooraleer je begint met drop shipping

Wat is dropshipping

Wat is dropshipping

Dropshipping is wanneer een online shop producten verkoopt die ze zelf niet op stock hebben. In plaats daarvan, wanneer een klant een product aankoopt bij jouw store, koop jij deze simpelweg van jouw leverancier en vervolgens stuur die leverancier ze voor jouw op naar jouw klant. Dus jij hoeft helemaal geen producten aan te kopen én je hoeft zelf niet door de shipping hassle te gaan. Het enigste waar jij voor moet zorgen is de customer service en het vinden van de klanten. 

Nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem! Let me explain with an example: stel u voor, jij hebt een online store en je verkoopt hierop horloges. Deze horloges verkoop jij aan 100€ stuk. Wanneer een klant een bestelling plaatst bij jouw voor 100€, plaats jij een bestelling bij jouw leverancier voor bijvoorbeeld 50€. Wanneer jij de bestelling plaatst gebruik je de naam en adres van jouw klant. De leverancier gaat vervolgens de horloge opsturen naar jouw klant en jij behoud het verschil. Dus 100-50€ = 50€ jij houd dus nog 50€ over aan een product die je zelf nooit in handen hebt gehad. Neat! (nou ja, er zijn ook nog belastingen maar daar komen we later nog op terug). 

Hoe maak je een dropshipping store aan? 

Dit klinkt allemaal wel simpel maar is dat het ook? Je kan op verschillende manieren een store aanmaken, de twee meest voorkomende zijn Shopify & WooCommerce. In dit artikel ga ik het vooral over Shopify hebben aangezien deze het hele proces poepsimpel maakt en nog steeds heel goedkoop blijft. (Tegenwoordig kan je een Shopify store openen voor slechts 10€ per maand!)

Dropshipping in Belgie met Shopify

Zoals ik al eerder heb vermeld, dropshipping met Shopify is goedkoop en easy. Er zijn verschillende plans beschikbaar, de basic plan startend vanaf 29$ per maand. Dan heb je ook nog andere plans maar daar moet je u in het begin niet van aantrekken. Er is ook een 14 dagen proefversie beschikbaar waar je je store kan configureren zonder ook maar je bankkaart gegevens te moeten opgeven.

start een dropshipping webshop in belgie met shopify

Voor -en Nadelen van Dropshipping

De voordelen van Dropshipping

dropshipping belgie voordelen

Zoals je vast al doorhebt, dropshipping komt met verscheidene voordelen. Ik zet ze even op een rijtje

 1. Je hebt weinig kapitaal nodig om eraan te beginnen. Een store staat al online voor 20$ per maand 
 2. Je hoeft zelf stock aan te kopen, je maakt dus geen verlies op producten die niet verkocht geraken, moet geen investering maken en je moet ze zelf niet opsturen
 3. Je kan het overal doen, bij mijn eerste ervaring met drop shipping was ik Nieuw Zeeland aan het rondreizen!
 4. Grote selectie aan producten. Wanneer het op dropshipping aankomt kan je letterlijk ALLES verkopen. Voor elk product is er wel een leverancier te vinden
 5. Gemakkelijk een business starten. Iedereen wilt het wel maar niet iedereen kan het, dankzij drop shipping is een online business starten heel gemakkelijk. 

De nadelen van Dropshipping

Je dacht nu toch niet dat er geen nadelen waren hé? Natuurlijk wel. Hier zijn ze dan:

 1. Lagere winst. Aangezien je de producten niet in “bulk” aankoopt, krijg je natuurlijk ook niet een bulk discount op je inventory. Hierdoor gaat je winst iets lager liggen. Jij bepaalt natuurlijk voor hoeveel je jouw producten verkoopt, maar als je ze te duur maakt ga je geen klanten vinden natuurlijk (tenzij je goed bent met branding). 
 2. Trage shipping. Dit hangt af van je leverancier maar de meeste dropshippers gebruiken Chinese sites zoals aliexpress en TaoBao om hun producten aan te kopen. Dit wil zeggen dat je klanten lang zullen moeten wachten op hun producten.
 3. Branding is gelimiteerd. Wanneer je andermans producten doorverkoopt, kan je ze natuurlijk niet branden. Een oplossing hiervoor is Print on Demand, maar daar heb ik een ander artikel voor. 

Gerelateerd: zo vind je een betrouwbare Aliexpress leverancier

Veelvoorkomende vragen bij dropshipping

Hoeveel kost mij zo’n dropshipping website? 

De kost van jouw store hangt volledig af van wat je er aan wilt spenderen. Je kan iemand inhuren (kies mij! lol) om een professioneel design voor jouw te maken, maar je kan het ook volledig zelf doen. Ik som even de kosten voor jouw op:

1) Maandelijkse betaling Shopify

Shopify betaling

Shopify kost 29$ per maand. Met Shopify kan je een volledig gratis (link to themes) theme installeren. Via de Shopify trial kun je zelf zonder je betalingsgegeven in te voeren, al eens prutsen met een eigen design. Volledig kostenloos!

Ontvang de 

GRATIS

DROPSHIPPING CHECKLIST

Van A tot Z

starten met dropshipping

Ontvang mijn tips en tricks direct in je mailbox!

Shopify 14-dagen gratis proefversie

2) Domeinnaam

De domeinnaam is één van de belangrijkste keuzes die je gaat maken als je een online store wilt beginnen. Branding is belangrijk en dat begint met de domeinnaam. De beste keuze, als internationaal wilt gaan is een .com adres. Als je een store in Belgie wilt openen, is .be natuurlijk een betere keuze. Een domeinnaam kan je krijgen vanaf 5 tot 20€ per jaar. 

3) Branding

Dropshipping Branding

Nu zo’n “free theme” raad ik niet meteen aan. Er zijn slechts enkele opties beschikbaar en je store lijkt dus snel op die van iedere Shopify verkoper, en dat wil je helemaal niet. 

Als je iets professionelers wilt heb je twee keuzes:

 1. Een premium theme aanschaffen. Deze gaan voor 50€ tot 400€. Ze komen met verschillende professionele functies die je in een free theme niet kunt vinden. Zoals bv currency converters, email pop-ups, upsells en dergelijke. 
 2. Een designer inhuren om jouw store branding te doen. Als je tot hier bent gekomen in dit artikel ben je duidelijk geïnteresseerd in je eigen business starten maar heb je waarschijnlijk de branding skills niet om dit waar te maken. Een designer kan je daarbij helpen. Zij kunnen jouw business idea omzetten tot een prachtige en converterende online store. Stuur mij een email met jouw benodigdheden en maak jouw graag een vrijblijvende prijsofferte op. 
gratis dropship ebook

Is dropshipping legaal in Belgie? 

Jazeker! Vooraleer te beginnen met dropshipping heb ik hierover samen gezeten met een boekhouder om toch eens zeker te zijn of het wel allemaal legaal is binnen België. Je wilt natuurlijk niet later in de problemen komen.

Op zich is dropshipping 100% legaal, je moet natuurlijk wel een zaak starten. Een eenmanszaak kost je zo’n 88,5€ en dan nog eens 50€ voor je btw nummer. Vanaf dan moet je gewoon per kwartaal je verkoop doorgeven aan je boekhouder, die je natuurlijk ook elk kwartaal moet betalen.

Als je echt safe wilt spelen doe je best hetzelfde als mij en stap je eens naar een boekhouder met jouw business plan, die zal je graag helpen met al je vragen en mocht je er mee willen doorgaan, alles voor de registratie voor jouw regelen. Zo’n gesprek is ook volledig vrijblijvend, geen risico dus! 

Hoe zit het met de belastingen? 

Belastingen zijn iets ingewikkeld wanneer het op dropshipping aankomt, maar laat dat je niet afschrikken om eraan te beginnen! Belastingen hangen af van het land van je leverancier en het land van je klant. 

Stel je bv voor, jouw leverancier zit in China. Jij woont natuurlijk in België en je klant woont ook in België. Hoe zit dat met de BTW? Aangezien je binnen de EU bent, moet jij 21% btw aanrekenen aan je klant. Die zul je vervolgens moeten betalen aan het FOD Financiën aan het eind van ieder kwartaal. 

Wat als mijn klant nu in Duitsland woont? Het blijft hetzelfde, aangezien Duitsland binnen de EU valt, moet jij 21% aanrekenen aan je klant. 

En wat als mijn klant bv in Australië of de VS woont? Hier komt het verschil, aangezien beide landen niet binnen de EU vallen, moet jij ze geen BTW aanrekenen. De reden hiervoor is dat het product vanuit China rechtstreeks naar de VS of Australië word verzonden. Je product, komt dus nooit op Belgische of Europese bodem terecht, en is dus niet afhankelijk van Belgische BTW. 

*Again, met vragen over dropshipping en BTW consulteer je best een boekhouder. De eerste consultatie is vrijwel altijd gratis en zo ben je 100% zeker van je zaak.

Wens je te starten met dropshipping in Belgie? Volg eerst even de GRATIS training. Hierin krijg je in slechts een klein uurtje tijd ALLES te zien wat je nodig hebt om er echt mee te beginnen. Daarna weet je pas echt of dit iets voor jouw is!


Wil je starten met Dropshipping?

Wil je Dropshipper worden? Mijn blog helpt je hiermee. Zo heb ik tientallen artikelen geschreven om jouw op weg te helpen met dropshipping. Helemaal gratis natuurlijk.

👇 Bekijk mijn dropshipping leercentrum


14 thoughts on “Dropshipping in Belgie – hoe werkt het?”

 1. Beste,

  Wat als de importeerder op naam de klant zelf is. Vanuit china. Moet er dan nog btw betaald worden in belgië. Aangezien het bedrijf niet importeerder is en ook niet het goed in handen krijgt.

  Mvg

  • Op de aankoop zelf (het bedrag dat jij betaald aan de leverancier, China -> klant) moet er geen btw betaald worden. Wel moet jij, als ondernemer elk kwartaal jouw klantenlijst en verkoop doorgeven. Hier moet je dan wel BTW op betalen. Again, ik ben geen boekhouder en je consulteert best zelf één voor je aan dropshipping begint.

  • Je bent inderdaad verplicht je klanten een herroepingsrecht van 14 dagen te geven. Dit lijkt misschien een nadeel maar de klant is hierdoor veel meer op zijn/haar gemak en zorgt dus voor meer aankopen. Zo lang je product deftig genoeg is, zullen er héél weinig retours zijn. Retours laat ik meteen naar mijn eigen adres/PO box opsturen. Dat geld ben je dus ‘verloren’.

   Wanneer een klant een retour aanvraagt, vertel je hun dus om het naar jouw adres op te sturen. Wanneer het pakketje bij jouw aankomt, dan kan je via Shopify het product gemakkelijk terugbetalen.

   Mijn eigen retourrate ligt lager dan 5%, het is dus echt niet zo erg als de meeste denken. Ik ben er zelf zeker van dat ik doordat ik mijn herroepingsrecht zo goed adverteer (dat ik trouwens 30 dagen van maak) via copywriting/illustration dat deze me zeker 20% extra sales oplevert.

   Als je echt wilt kan je later je retours ook nog verkopen op bol.com, tweedehands, facebook marketplace, etc.

 2. Hallo,

  Mag ik u vragen wat u doet met de sociale bijdragen als u enkel een dropshipping webshop zou hebben’,

  Alvast bedankt

  Mvg Alexandra

  • Dag Alexandra,

   Sociale bijdragen moet je ieder kwartaal betalen net zoals elke andere zelfstandige in België.

 3. Dean

  De klant ziet toch op de doos die geleverd word de naam vh leverende bedrijf?
  Als hij dat intikt op Google, dan besteld hij toch volgende keer daar aangezien die site altijd goedkoper is…

  • Dat hangt natuurlijk af van wie je leverancier is. Met een eigen leverancier zetten ze gewoon de naam van jouw bedrijf op de verpakking. Van een eigen leverancier kan een particulier trouwens zelf niet kopen.

   Als het op Aliexpress aankomt, deze vermelden nooit hun gegevens voor dropshippers. Dus ziet de klant enkel het adres in China, maar geen verdere gegevens.

 4. Hallo,

  Wat betreft sociale bijdragen, is dit een vast bedrag of hangt dit af van uw inkomsten?

 5. Ben ik verplicht om een ondernemingsnummer (bedrijf) aan te vragen als ik begin met (branded) dropshipping?

  • Jazeker. Je hebt een ondernemingsnummer nodig om legaal een webshop te openen. Zonder ondernemingsnummer kan je ook geen betalingsmethoden toevoegen aan je webshop.

 6. In België wanneer je producten importeert buiten EU dan ziet de wet je als de producent van het product. Dus stel dat je electronica verkoopt en het schiet in brand of dergelijke dan ben jij eindverantwoordelijk en productaansprakelijk. Dit geldt voor veel EU landen.

  Hoe ga je hier mee om? Als je dit inneemt in je BA verzekering kan dit serieus oplopen qua kost. De kans dat iets ernstigs gebeurt is natuurlijk klein maar de kans is er wel.

  Alvast bedankt!

  • Klopt! Het is belangrijk dat je producten verkoopt waar je zeker van bent dat het jouw niet in de problemen kan brengen.

   Zelf los ik dit op door nooit producten te gaan verkopen die mij in de problemen kunnen brengen of mijn klanten in gevaar kunnen brengen.

   Geen electronica, geen voeding, beauty-producten, grote producten, enzovoorts.

   Het is ook heel wat veiliger om met je eigen privé leveranciers te werken of gebruik te maken van Print on Demand dropshipping ipv AliExpress.

Comments are closed.

GRATIS EBOOK

Leer dropshippen van A-Z

met de gratis ebook!

 

 

gratis dropshipping ebook

Ontvang de GRATIS

Dropshipping Checklist

Close