Print on Demand in Belgie – hoe werkt het?

Home » Dropshipping » Print on Demand in Belgie – hoe werkt het?

Hoe begin je aan print on demand in Belgie en is het nog doenbaar in 2020? In dit artikel kom je alles te weten vooraleer je begint met een print on demand webshop.

Wat is print on demand

Print on demand ook wel kortweg “POD” genoemd is een vorm van dropshipping, wat dus betekend dat jij zelf niet instaat voor de levering van de goederen. Het verschil tussen print on demand en traditionele dropshipping, is dat de producten volledig uniek zijn en 100% jouw designs zijn.

Lees meer over dropshipping in België

POD is even simpel als dropshipping en kan even gemakkelijk geautomatiseerd worden met behulp van Shopify en verschillende apps. Eén van de beste apps hiervoor is Printful, maar daar komen we later nog op terug. 

Nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem! Let me explain with an example: stel u voor, jij hebt een online store en je verkoopt hierop t-shirts met een leuke print op. Deze t-shirts verkoop jij voor 30€ stuk. Wanneer een klant op jouw store een bestelling plaatst, wordt deze bestelling opgenomen in jouw Printful app. Jij word dan de prijs + verzending aangerekend dat product. Printful print jouw voorgemaakte design uit op het t-shirt en stuurt deze op naar jouw klant. Zonder dat jij het product moet op voorhand op stock hebben of er op voorhand voor moet betalen, jij betaald wanneer jouw klant het van jouw koopt. 100% risicoloos dus en geen investering op voorhand! 

Print on demand geeft je dus de optie om zonder investering een eigen webshop open te doen met jouw eigen designs. 

P.S. Printful heeft magazijnen in Amerika en Europa, dus de verzending is ook nog eens snel! 

Print on demand in België met Shopify

Om print on demand producten te verkopen, heb je natuurlijk een online webshop nodig. Dat is waar Shopify you savior is. Shopify maakt het starten en beheren van een online store poepsimpel. Daarbovenop is het nog eens goedkoop ook en kan je het combineren met print on demand apps voor een volledig geautomatiseerde webshop. 

Print on demand via Printful

Print on demand in belgie via printful. Bij printful kan je gemakkelijk je eigen designs op tshirts en dergelijke plaatsen.

Printful heeft een heel wijd gamma aan producten die jij kan omtoveren in een 100% gepersonaliseerd product.

Zo kan je bij printful t-shirts, truien en dergelijke laten bedrukken maar het gaat zelfs zo ver als zwemkledij, fitnesskledij, leggings en nog heel wat meer. Ook verschillende accessories en huis producten kunnen bedrukt worden. Denk maar aan tote bags, iphone cases maar ook kussens en zelfs posters. Bij printful kan het allemaal.

Printful is ook 100% gratis te gebruiken, je betaald enkel wanneer een klant een product van jouw koopt.

Met print on demand + Shopify kan je dus je eigen webshop beginnen zonder zelfs producten aan te kopen. 

Voor -en nadelen van print on demand

De voordelen van print on demand

Zoals je vast al doorhebt, komt print on demand met verscheiden voordelen. Ik zet ze even op een rijtje:

  1. Je hebt weinig kapitaal nodig om eraan te beginnen. Een webshop van Shopify staat al online voor 29$ per maand. 
  2. Je hoeft zelf geen inventory aan te kopen. Al jouw producten worden “on demand” gemaakt en verzonden door jouw leverancier (Printful). Geen investering op voorhand dus! 
  3. Je kan het van overal op de wereld doen. 100% digitale vrijheid!
  4. ZO VEEL mogelijkheden. Zoals ik al zei is er een wijd gamma aan producten die je kan bedrukken. Als jij leuke designs of een leuke branding kan bedenken, kan je zo veel doen met print on demand. 
  5. Met print on demand kan je gemakkelijk in België een business starten. 

De nadelen van print on demand

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan print on demand. Hier zijn ze dan:

  1. Lagere winst. Aangezien jij producten niet op voorhand aankoopt en deze “on demand” worden geprint, kost dit natuurlijk iets meer dan moest jij een hele hoop tshirts hebben laten printen op voorhand. 

Veelvoorkomende vragen bij print on demand

Hoeveel kost mij print on demand website mij? 

Dat hangt volledig af van wat jij eraan wilt geven. Bij Shopify heb je de optie om zelf je store te designen met een gratis thema maar je kan natuurlijk ook iemand inhuren (kies mij! lol) om een professioneel design voor jouw te maken. 

Hier even een opsomming van de (mogelijke) kosten:

1. Maandelijke Shopify betaling

Shopify maandelijkse betaling van 29$

Zoals ik eerder al zei, betaal je 29$ per maand aan Shopify om jouw store online te zetten. Dit is ook de enigste echte vaste kost. Dat is dus helemaal niet veel om jouw eigen business te hebben.

2. Domeinnaam

domeinaam voor een print on demand webshop

In principe kan je een shopify webshop hebben zonder een domeinnaam aan te schaffen. Dan geeft Shopify jouw zelf een domein zoals “webshop.myshopify.com” Maar dat zou wel heel onprofessioneel lijken. Zeker als je weet dat een domeinnaam eigenlijk maar 5 tot 20 euro per jaar kost. 

3. Branding

shopify branding

Zoals ik eerder vermeldde, je kan een gratis thema van Shopify zelf gebruiken. Al zou ik dat wel niet meteen aanraden. Zo lijkt jouw webshop snel op die van andere Shopify store owners en dat wil je natuurlijk niet. 

Voor een professionelere aanpak kan je bij een webdesigner of Shopify designer terecht. Deze kunnen jouw store een volledige branding geven. Onder branding valt vaak: een premium Shopify theme, passend logo, SEO-vriendelijke copywriting en nog heel wat meer. Je kan bij mij altijd terecht voor een prijsofferte voor dergelijke zaken. 

4. (optioneel) Designer inhuren

Een print on demand designer inhuren

Ben jij geen krak in digital art maar wilt toch een print on demand met jouw ideeën starten? Dat kan natuurlijk! Hiervoor moet je dus een designer inhuren, deze kan jouw print on demand fantasieën helemaal tot leven wekken. 

Designers kunnen op marketplace platvormen zoals Fiverr gevonden worden. 

Lees meer: hoe Fiverr werkt.

Moet ik daarvoor een online zaak hebben?

Als jij een online store wilt openen ga je natuurlijk je moeten inschrijven als ondernemer. Dit kan in belgië heel gemakkelijk. Een eenmanszaak start je al vanaf 88,5€ inschrijvenskosten + 50€ voor jouw BTW nummer. Je hebt tegenwoordig zelf geen bedrijfsbeheer meer nodig om een zaak te starten. (lacht uit frustratie). 

Natuurlijk ga je vooraleer je eraan begint best eens langs bij een boekhouder, deze zal al je vragen beantwoorden en je helpen bij de opstart mocht je er echt aan willen beginnen. Zo’n eerste gesprek bij een boekhouder is meestal ook volledig gratis en je zal er heel veel uit leren. Geen schrik dus! Zoek een boekhouder binnen jouw buurt en contacteer hem/haar! 

Wil je starten met Dropshipping?

Wil je Dropshipper worden? Mijn blog helpt je hiermee. Zo heb ik tientallen artikelen geschreven om jouw op weg te helpen met dropshipping. Helemaal gratis natuurlijk.

👇 Bekijk mijn dropshipping leercentrum