Wat is drop servicing en hoe werkt het?

Home » Dropshipping » Wat is drop servicing en hoe werkt het?

Waarschijnlijk ken je al het dropshipping business-model waarbij jij een webshop opent om vervolgens producten van externe leveranciers te verkopen. Dit zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk een webshop kunt starten, zonder voorraad, kopzorgen of kosten op voorhand. 

Dropshipping is echter niet de enigste manier om geld te verdienen online met het doorverkopen van producten, zo heb je ook nog drop servicing. Drop servicing biedt een heel mooi alternatief voor diegene die het niet zien zitten om een webshop te starten. 

Wat is drop servicing

Drop servicing is simpelweg het doorverkopen van online services. Hier ben jij dus eigenlijk net zoals bij dropshipping de ‘marketer’ die op zoek gaat naar de klanten en vervolgens het werk doorschuift naar een externe werknemer. 

Je speelt dus eigenlijk een beetje de baas van een bedrijf, zonder effectief vaste werknemers te hebben. Telkens wanneer iemand jouw services aankoopt, koop jij deze aan van bijvoorbeeld een upwork of fiverr gebruiker en uiteindelijk hou jij het verschil.   

Enkele voorbeelden van services die je kan aanbieden:

 • Web Design
 • SEO
 • Marketing
 • Facebook Ads
 • Copywriting
 • Grafisch Design

Met drop servicing kan je dus eigenlijk een online service agency starten, zonder de ervaring te hebben. Zo moet je niet jaren spenderen om een vaardigheid zoals web design of grafisch design te masteren en toch kan je de service aanbieden. 

Ook interessant: een SMMB starten

Wat heb je nodig om te starten met drop servicing? 

wat heb je nodig om te starten met drop servicing?

Drop servicing vergt heel weinig kapitaal om te starten. Zo heb je eigenlijk enkel en alleen een professioneel ogende website nodig. 

Een website kan je gemakkelijk starten met WordPress of Shopify.

Starten met WordPress

WordPress gebruiken is naast de domein en hosting kosten volledig gratis. Natuurlijk zal je moeten investeren in een professioneel ogend thema als je serieus wilt genomen worden. 

Starten met Shopify

Shopify kan je volledig gratis starten maar kost daarna 29$ (omgerekend €25,-) per maand. Ook bij Shopify zal je moeten een professioneel ogend thema aanschaffen als je wilt overkomen als een agentschap en geen prutser. 

Shopify is heel wat minder technisch dan WordPress en voor de meeste de beste keuze. 

Domein en hosting

Naast Shopify of WordPress heb je nog een hosting en domeinnaam nodig. Deze kan je gemakkelijk hier aanschaffen voor zo’n €30,- per jaar. 

Drop servicing vs Dropshipping

Welke van de twee is nu de beste om jouw online business in te beginnen? Drop servicing of dropshipping?

Beide hebben hun voor -en nadelen. Drop servicing kan je goedkoper starten dan dropshipping, zeker als je enkel gebruik maakt van cold email/cold calling om je drop servicing agency te promoten.

Drop servicing kan je ook gemakkelijker aanbieden binnen je regio en je hebt geen gepruts met returns, lastige klanten, onbetrouwbare leveranciers enzovoorts.

Dropshipping heeft dan wel weer het grote voordeel dat je het heel hoog kan opschalen. Zo kan je met een winning product en een winning webstore écht veel geld verdienen.

Als je het mij vraagt zijn beide heel mooie manieren om te starten in het online ondernemen. Ik zelf ben met dropshipping gestart en doe dat tot op vandaag nog steeds.

Hoe starten met drop servicing

Om te starten met drop servicing moet je eerst bepalen welke services je wilt aanbieden. Hier focus je best op een nichemarkt en niet op gewoon van alles aangezien je dan niet als een specialist overkomt. 

Bepaal welke service je wilt aanbieden

Bij een drop servicing business wil je overkomen als een specialist. Dat is heel moeilijk te bewijzen als jij naast web design nog eens grafisch design, SEO en dergelijke aanbiedt. Daarbij is het voor jouw nog eens veel moeilijker om te gaan promoten. Je moet je met veel te veel dingen tegelijkertijd bezig houden wat heel weinig resultaten zal opleveren. 

In plaats daarvan bepaal je één service die je wilt aanbieden. Zo kom jij over als een specialist, hoef je niet af te hangen van teveel freelancers en kan jij je volledig focussen op het vinden van klanten binnen dat gebied. 

Bepaal je nichemarkt

Wanneer je op google gaat zoeken naar concurrenten binnen jouw doel-locatie en service-gebied zal je heel wat resultaten tegenkomen. 

Jij zult je dus moeten onderscheiden van die honderden andere opties die beschikbaar zijn, dat kan je doen met een nichemarkt te bepalen. 

Een nichemarkt is een klein afgebakend deel binnen een markt zoals bijvoorbeeld personal trainers. Als jij je voordoet als een specialist die enkel bijvoorbeeld websites maakt voor personal trainers, dan komt jouw aanbod heel wat beter over dan bijvoorbeeld een concurrent die websites maakt voor jan en alleman. 

Bepaal dus een nichemarkt en creëer een voordeel voor jezelf. Ga je specialiseren binnen een bepaald gebied en focus enkel op klanten vinden binnen die nichemarkt. 

Zoek een freelancer(s)

Natuurlijk moet je ook iemand hebben waar je het werkt aan kunt doorschuiven, en dit moet een persoon zijn die jij kan vertrouwen. Zo’n freelancer moet je op voorhand hebben gevonden, ga dus niet je web design services gaan promoten zonder dat je iemand hebt om het werk uit te voeren. 

Freelancers kan je gemakkelijk vinden via Fiverr, Upwork, Freelancer enzovoorts. Er zijn tientallen freelance-marktplaatsen beschikbaar en velen van hun vinden vaak amper werk. 

voorbeeld van een fiverr freelancer

Nu is het aan jouw om te kijken welke goed werk leveren binnen jouw service en nichemarkt. 

Hiervoor stel je best eerst de filter in op jouw gewenste prijs. Vervolgens kan je gaan kijken naar de reviews. Je werkt uiteraard enkel samen met diegene die goede reviews hebben, dat zijn de betrouwbare. Vervolgens kan je hun een berichtje sturen met jouw voorstel. Hier kan je uitleggen dat je heel wat klanten zal kunnen binnen brengen voor hun en hun vragen of ze dat zouden zien zitten om samen te werken. 

In dat gesprek wordt ook meteen duidelijk hoe de communicatie met de freelancer zou zijn. Antwoorden ze snel genoeg? En hoe is hun Engels? Het is natuurlijk de bedoeling dat hij/zij jouw heel goed kan verstaan. 

Zet je website online 

Wanneer je een service, nichemarkt en freelancer(s) hebt gekozen kan je je jouw website online gaan zetten. Opnieuw, deze moet er heel professioneel uitzien.

Aangezien de meeste onder ons niet de technische vaardigheden zullen hebben om met WordPress te werken, raad ik je aan te starten met Shopify.

Begin met promoten

begin met het promoten van jouw drop servicing business

Wanneer jouw website online staat, kan jij jouw services gaan promoten. Hiervoor zijn honderden opties beschikbaar en jij gaat dus een beetje moeten uitvissen wat het best voor jouw werkt. 

Voorbeelden zijn:

 • Betaalde advertenties (facebook/instagram/google adwords)
 • Content marketing: kanten winnen a.d.h.v niche-relevante blog artikelen
 • Cold email/Calling: bedrijven opbellen/mailen en jouw services aanbieden
 • Offline adverteren: folders verspreiden in jouw buurt
 • Social Media Marketing: een brand opbouwen m.b.v social media 

Het leuke aan een nichemarkt hebben is dat het het promoten ook veel eenvoudiger maakt. Zo kan je binnen jouw nichemarkt gemakkelijk klanten gaan vinden op social media, met advertenties, met content marketing enzovoorts. 

Neem nu weer die personal trainers, die kan je gemakkelijk gaan opzoeken op Instagram. Stuur ze een DM of mail/bel ze met jouw voorstel en jouw website. Ook kan je ze gemakkelijk gaan targetten via facebook/instagram advertenties. Je kan ze zelf aan gaan spreken in de sportschool. 

De opties eindeloos wanneer het op marketing aankomt. Als je nog geen online of marketing ervaring hebt, bestudeer je best eerst wat marketing boeken. 

Overzicht

Drop servicing biedt dus heel wat mogelijkheden voor jouw om je eigen online business te starten zonder gigantisch budget en met relatief weinig ervaring. 

Hier nog even een snelle recap:

 • Een service kiezen
 • Een nichemarkt kiezen
 • Freelancer(s) vinden
 • Website online plaatsen
 • Promoten

Nu is het aan jouw! Start jouw eigen drop servicing business en word een online ondernemer in 2020. 

Nog vragen? Onderaan kan je vragen stellen of mij mailen naar hello@deandevos.be.


Wil je starten met Dropshipping?

Wil je Dropshipper worden? Mijn blog helpt je hiermee. Zo heb ik tientallen artikelen geschreven om jouw op weg te helpen met dropshipping. Helemaal gratis natuurlijk.

👇 Bekijk mijn dropshipping leercentrum